miamioocytes.blogg.se

Här berättas om mitt trevliga halvår i Miami under våren 2013. Allt från farliga alligatorer, dykning på 30 meters djup, 8 h labbdagar och långa dagar på Miami Beach.

Provsmaka läskiga frukter och bär, javisst!


Frida har hittat och plockat sin egna mamey i Fruit and Spice Park. (finns under länkar!) Mysig park med mycket frukter att provsmaka. 

Här är massa olika frukter som fanns i parken. Från vänster ovan: cocos, ?, cherry, mamey, ?, sapodilla, banan och konstig äggfrukt...
,
En växande ananas på väg att mogna! 
Alla frukter de hade som visningsexemplar i butiken! 
Hela familjen Larsson-Bolin på äventyr!

Sjukt mycket äventyr!

Förlåt mig, jag har haft fullt upp på senaste tiden. Alligatoräventyr, okända frukter-provsmakning och bila över halva Florida-resa. Nu kommer lite bilder från senaste dagarna! Jag har haft sjukt kul tack vare familjen Larsson-Bolin!
Hyra cyklar i Everglades, Shark Valley (vadå shark valley, här finns inga hajar?!), 

På väg söderut genom Everglades, för att hitta ännu fler alligatorer, sköldpaddor, färgglada fåglar och minibebisalligatorer.
Såg en horse shoe crab, supercoola med ögonen utanför skalet på övansidan, men resten av kroppen på undersidan. En galen amerikan lyfte upp en och vände på den: 12 stycken klor och jättestor kropp låg skyddad under!


Här har vi Bamsealligatorn som vi träffade. Brist på alligatorer var det inte, varje meter nästan såg man olika storlekar. Här har vi Bamse, Berra, Åke eller Ulf, kärt barn har många namn.
Alla cyklade genom Everglades! Gunbritt, Lasse, Katja och Johan på bild. 
Frida tar en hikingtur på en avstickande stig för att hitta en eventuell orm!Sist men inte minst, vi såg en saw fish, sågfisk! 
 
 

Första dagen för svenskarna!

Första dagen här för Sverigefamiljen, 
och de fick testa på Amerikansk kultur direkt. 
Pigs In Blankets! - korven i pannkakan
Reaktionen var blandad, svårt att tyda om det var positivt eller inte...
 

American dinner time, yeah!

Vi har alla väntat på nya kulinariska amerikanska äventyr! Och vi ska leverera! Kvällens kombo: Campbell Condensed Soup och Peanutbutter Oreos.
Campbell's Soup började sin sopptillverkning så tidigt som 1869 och är idag ett stort internationellt företag! De har sina fingrar med i spelet i lite allt möjligt idag, de äger bland annat Blå Band, Varma koppen och Bong (buljongföretag). Så de flesta av oss har nog varit i kontakt med dem på något sätt.
Men idag var det då sopporna som ska upp till bevis. Frida och jag valde en soppa var. Frida tog Cream of mushrooms och jag Beans and bacon. Cream of mushroom var betydligt godare än den såg ut. Smakade som champinjonsoppa brukar göra. Krämigheten var väl något tveksam, någon för frånvarande. 
Beans and bacon hade ett trevligt utseende. Soppan hade rikligt med bönor men inte så mycket bacon. Soppan hade god men något enformig smak. Ett stort plus med sopporna är priset! Fridas soppa kostade en dollar och min 1,6. så totalt 2,6 dollar för att mätta oss båda! Det är typ 15 kronor =)
Slutbetyget blir 3 av 5! Bra men inte otrolig!
Då var det dags för efterrätten, kexen och såklart ett glas mjölk. Vi har sagt att vi inte ska äta kakor, men detta är ju som sagt amerikanskt och mycket svårt att hitta i Sverige. Oreos är Ballerina för amerikaner, Kidsen här är beroende av denna sockerproppade kaka. De har den normala modellen 2 chokladkex med vaniljfyllning emellan. Jag är ointresserad av att ta konflikten om ballerina/oreo är en kaka eller ett kex. (Blandar därför friskt!) Mörka choklad kex som vanliga oreos med jordnötsmörsklet i mitten.
Smakade mycket jordnötssmör så tycker man om det faller nog de här en i smaken. Frida och jag var oänse om betyget. Jag ger 2 av 5 medan Frida sa att det var värt 4 av 5, så slutbetyget blir helt enkelt 3 mycket beroende på hur mycket man gillar jordnötsmör.
Detta gång blev vi tipsade om dessa underbara kakor. Tack så mycket för tipset, Sara! Alla ni andra som har idéer och vill hjälpa oss i att finna den bästa, dummaste, konstigaste eller godaste amerikanska maträtten, tveka inte att tipsa oss! :)
 

Vad lyssnar Miami på?

RixFM är den bästa svenska radiokanalen. De spelar de aktuella låtarna, precis så ofta jag vill höra dem, med många repetitioner varje dag. Jo, jag är den typ av person som gillar samma saker hela tiden, och som aldrig får nog av tjatigheter. De har alltid roliga Ola Lustig som drar massa lustiga, konstiga, dumma och roliga kommentarer. De gör massa roliga utmaningar och har roliga tävlingar varje morgon, som får en att skratta, gråta, dock aldrig fått mig att stänga av radion! Jag har saknat RixFM jättemycket, tills idag...
Jag har funnit RixFMs tvillingkanal i Miami. Den heter 90s to Now, Miami 93.9, och är precis lika tjatig som sin tvilling. Spelar 90tals låtar, med repetitioner flera gånger dagligen. De flesta låtar har jag faktiskt hört! Allt är även på engelska, för den som vill träna sina språkkunskaper (tex jag!) Och så har de denna kopia av Ola Lustig, som gör massa konstiga och knäppa grejer. Yes, en mindre anledning att längta hem! 
Lyssna på: http://www.iheart.com/live/4243/?autoplay=true

Hard Rock Café

Bilderna får tala för sig själva. Maten var helt underbar! Johan uppfyllde mina önskningar! Vilken gentleman! 
PS. Se vad glad han är för sina revben!
Annars fick detta ställe pluspoäng för den coola dessertmenyn! De kom ut med en bricka med alla 7 olika sorters desserter i olika glas. Det fanns chokladmousse, peanut butter mousse, strawberry and cheesecake mousse, glass och maräng och choklad..., och massa mums. Man fick sedan välja om man ville ha någon av dem eller inte. De såg så underbart goda ut av själva anblicken, att man bara ville beställa! Detta sätt skulle alla restauranger ha, det var så aptitretande att välja en dessert. I själva verket var inte visningsdesserterna verkliga, men det märkte man inte ett dyft av! Tyvärr ingen bild, ni får komma hit och prova själva!! :)

Otur?!

Idag gick jag in i hissen och tittade ner på nummertavlan över alla våningar. Sjukt många våningar i vårt hus. Jag tittar på alla andra knappar och ser PH (P) (pent house), 1R (1 Reverse) och R (roof) som de utstickande. Helt plötsligt noterar jag.... att hissen inte har knappen 13. Johan menar att Amerikat är präglat av otur och därför inte har det namnet på någon våning. What?!!! ...

Legenden säger att om 13 stycken äter middag tillsammans kommer en av dem dö inom ett år. Turkarna hatade numret 13 så mycket så de i princip tog bort det ur sin ordlista (Brewer, 1894). USAs gator har inte en 13th Street eller 13th Avenue, inklusive Miami, och byggnaderna har inte 13th floor. Om du har 13 bokstäver i ditt för och efternamn har du "devil's luck" (till exempel har Jack the Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy and Albert De Salvo 13 bokstäver). Det är alltid 13 häxor tillsammans. 
Man vet inte varför det blev just nummer 13 som ansågs som otursnummer. Inte vad jag kan hitta. Det finns många teorier dock.
1) RÄKNELÄRAN  - Den första teorin är att rädslan för numret 13 kom pga räkneläran. Man har bara 10 fingrar och två fötter att tillgå som hjälpmedel, så man kunde bara räkna till 12 enkelt. Det som fanns högre än 12 (13!) var ett mysterium man ofta blev osäker på.
Även fast nummer 13 gav osäkerhet hos många, var man inte eniga om vilket tal som betydde otur. Kineserna ansåg 13 som ett turnummer och så gjorde även egyptierna under faraos tid.
2) EGYPTIERNA förr i tiden strävade efter andlig uppstigning till himmelen som utvecklades i etapper, 12 i livet på jorden och det 13 i livet utanför (himmel eller helvete, eller var man nu hamnar!). 13 symboliserade därför död, förändring eller det ofrånkomna, därigenom ansågs detta som en osäkerhet för många. Detta kan ha spridit det onda om nummer 13.
3) KVINNLIGHET  - Numret 13 kan ha förtalat grundarna av religioner eftersom det representerade kvinnlighet genom att det motsvarade det antal menscykler kvinnan har på ett år (13 x 28 = 364 dagar).
4) HINDUERNA  - En av de tidigaste konkreta tabun i samband med nummer 13 som fortfarande finns kvar och anses vidskepligt sägs ha sitt ursprung i öst hos hinduerna, som trodde att det alltid är otur för 13 personer att samlas på ett ställe, ex middag. Då kom en av dem att dö inom ett år.
5) GUDARNA -  Tolv gudar var inbjudna till en bankett på Valhalla. Loke, den onde, hade lämnats utanför gästlistan men kraschade partyt, vilket ökar det totala antalet deltagare till 13. Loke hetsade Hod, blinda vinterguden, att anfalla Balder (den gode), som var en favorit av gudarna. Hod tog ett spjut av mistel från Loke och dödade Balder. Hela Valhalla sörjde. Sensmoralen ska ha varit att 13 personer vid en middag helt enkelt är omöjligt, dödligt och betyder otur.
Efter lite letande om hur numret 13 blev otur har jag ändå inte fattat varför det kan prägla ett helt land. Jag förstår inte varför amerikanarna kan ha det än idag. En våning 13 kan väl inte betyda sådan stor skillnad för liv och död. Skulle folk inte bo på hotellets våning 13 om den fanns? Skulle ingen vilja bo på gatan 13th Street? Skulle hotellen och staden gå back på det? Troligen, med tanke på att alla här verkar präglas av vidskeplighet. Jag förstår inte hur detta kan ha blivit så stooooooooooooort (notera 13 o!)... Detta är så sjukt INTRESSANT! 
 

American Dinner Time

Onsdag igen, shit vad veckorna går fort! Vi har varit här i 2 och en halv månad. Idag blir det Amerikansk snabbmat, precis som vanligt. Det ska vara klibbigt, fettigt, slaskigt och äta med händerna här i USA. Därför testar vi idag att på amerikanskt vis beställa amerikansk pizza med hemleverans tillsammans med nutella cannoli.
Varmrätt: Pizza med 4 valbara tillbehör
Amerikanskt är det när man beställer på internet och maten kommer levererad till lägenheten på endast ett fåtal minuter. Billigt, snabbt och gott! Amerikanskt är även att kunna välja vilka ingredienser man vill ha på pizzan, alltså inte förvalda pizzor. Standard är att välja 3, 4 eller 5 ingredienser på pizzan, vi valde 4.  Det blev en hawaiiansk capricciosakorsning! Pizzan för 2 pers kostade 17 dollar.
Johan äter banne mig dubbelt så fort som mig. Jag nästan hinner blinka, och han har redan ätit halva sin pizzabit. Jag blir så fascinerad av denne man. Det finns lixom ingen botten heller. Tur att vi bara äter amerikanskt på onsdagar...
Omdöme: Champinjonerna, skinkan och ananasen var inte från burk utan färska och pizzan var varm när den kom. Vi fick vitlöksbröd gratis, vilket ger ett högt betyg. Pizzan var god, men hade inte den frasiga bottnen vi förväntade oss. 
Betyg: 4.5 av 5 
Efterrätt: Nutella cannoli
Nutellafyllda rullar av vetedeg med chokladströssel ovanpå. Helt klart en specialitet när det gäller USA. Det finns många olika sorters cannoli, men vi valde choklad, då vi båda älskar det. Smakade bara som massa nutella och strössel med lite crisp. Själva degen troddes vara som wienerbröd, men den var snarare smaklös och av bara socker. Den kända smaken av nutella var dock uppskattad, dock inte som efterrätt. 
Betyg: 2 av 5
I allmänhet håller snabbmaten här i USA bättre kvalitet än snabbmaten i Sverige. Den är mycket fräschare här, alltid genomvarm när man får den (till skillnad från McDonalds Sveriges mesvarma hamburgare) och fås alltid i mycket praktiska lådor eller flaskor. Jag är imponerad!

Inte varje dag vi promenerar med sjökor!

Kvällspromenaden blev ett rent äventyr. Det som bara skulle bli en sväng runt strandkanten här i Brickell med lite foton med stadsvy förändrades till ett safari. Vid strandkanten följde oss en sjöko, stor som en stenbumling och lik en korsning mellan fjodhäst och säl. Så himla söt när den tittade på oss, den försökte nog locka till sig lite mat! Den följde oss längs kanten och vi följde den. Så fascinerande! Ett underbart djur, man blir så kär! Så synd att de är utrotningshotade och svåra att se, men minsann har vi nu sett en VILD en! 

Run, run, why not?

Frida "Storshopparen" Starck Härlin har varit framme igen. Hon har likt vilken tjej som helst shoppat färgglada skor med glitter och lätt upphöjd häl. Färgen är Wineberry/lightning, vilket egentligen betyder metallic-lila och snorgrönt. Dessa ska hon ha när hon ska ut på stan i syfte att bli vacker. Givetvis talar jag om ett par nya joggingskor! Man blir ju vacker när man joggar!
Hennes gamla började spela på sista versen och dessutom har vi ett klet och kladdrace i maj som vi behöver skräpskor till. Så det var helt enkelt dax att förnya sig.
Valet föll på ett par Asics. Vilket var allt annat än vad jag trodde. Det första hon sa när hon gick in i affären var att hon skulle köpa ett par Reebok, de var de ända hon gillade och definitivt inte ett par Asics då dessa alltid är fula och har för tjock, hård häl. 
Men dessa skönheter charmade tydligen henne och hon kunde inte låta bli! Nu blir de bara att susa fram mellan skyskraporna, eventuellt lite snabbare än tidigare. Får se om jag får följa med henne, eller om jag kan?

Oleta State Park

Efter en lång sovmorgon åkte vi tillsammans med trevliga människor norrut 4 mil till North Miami Beach och parken Oleta State Park. Mysigt naturområde med växtlighet, djurliv och strand. Grillning, chill och allmänt häng med coola amerikanare. En skön blandning av folk från Venezuela, Miami, Ohio, Chicago, Sverige, Ukraina och NY. 
Vi testade något coolt jag aldrig sett förut, te på 50 cl burk. Mangote med lemonad. Helt otroligt gott, och tydligen en specialitet här. Om ni ska hit borde ni helt klart testa det. Billigt och jättegott, smakar lite som saft. Kostar 1 dollar för 2 burkar. :)
PS. Om ni noterade att Jared på översta bilden kör med mobiltelefonen i handen, blippandes och smsandes, så gör ALLA det här. Alla ska prompt ringa, smsa, GPSa, göra allt samtidigt som de kör. Då har de ju lite "extra tid" säger de... Livsfarligt enligt min åsikt, så alla här kör som dårar och tvärbromsar mest hela tiden. Men vi litar på Jared, i alla fall utan telefon. Det slutade med att jag tog hans telefon från honom, och då blev han en fullgod duktig förare! 

Fries and Franks Bierhause

Efter en lång dag med mycket djur, natur och promenader har vi sett utelivet i Miami. Vi har sett Miami-By-Night, a totally different story than we are used to. Vi hängde på gänget ut till en bar, Fries and Franks, för att ha kul! Det behövde vi. Det blev beer pong, dricka öl, skratt och mycket prat långt in på natten.
Efter förmiddagens äventyr med djur och natur var vi väldigt trötta på kvällskvisten. Dagen började med ett naturevent i närmsta stora skog i South Miami, där vår vän Jared var med och informerade. Vi fick prova på fågelskådning, naturlekar och träffa naturmedvetna människor (ja, det finns sådana här också!). De alla kämpar för att bevara naturen här i den snabbt växande staden. 
Vi fick en informationsfilm om Miamis (i synnehet Everglades) fågel- och alligatorarter samt en bra guide om fåglar här. Om någon vill veta om Miamis fåglar, så kan vi kolla upp det mesta, alltså! 
Vår långa promenad har jag redan bloggat om. Har beräknat vår gårdag till 7 miles, alltså runt dryga milen har vi tagit oss fram på våra ben. Enligt många här är det helt otroligt, det är liksom i deras ögon omöjligt att gå så långa sträckor. På festen igår var det världens samtalsämne, att europeer är galna och att "nu fattar jag varför de är så smala"... Jag gillar det! 
På kvällen var vi helt slut meen.... Inte tackar man nej till en kväll på en bar med beer pong, öl, trevligt sällskap av Jared, Jenny, Sarah, Alex, no name, pratglad man med dreads och fulla Miami-bor. Vi hade inte varit till någon bar ännu i Miami, det var kul att se en annan vinkel av staden. Vi hade jätteroligt och var i tryggt sällskap. Våra vänner är sjukt trevliga! Notera att varken Johan och jag gillar öl, men efter en kväll i ölens tecken så är jag nästan på ölens sida nu...
 

Stranden är nära...

Idag fick vi tips av en vän här om en ny strand som vi tänkte testa, Pool beach i South Miami. Jared hävdade att det var jättenära att gå dit. Vi promenerade och promenerade, men vägen ville aldrig sluta, den bara fortsatte...Dagen slutade med mer motion än vi någonsin kunde tänka oss, mer äventyr än vi någonsin kunde tänka... Vi såg alla amerikanare som kollade konstigt på oss när vi PROMENERADE på vägen, det finns inga trottoarer nämligen...
Vår korta promenad tog en timme och en kvart. Vi var helt slut när vi kom fram, desto skönare var det att bada. Meeen, vår käre vän Jared var så snäll och hämtade oss från stranden, så vi behövde i alla fall inte gå hem igen...

På labbet denna vecka...

Det var länge sen jag uppdaterade er om hur jag har det på mitt arbete, där jag hänger 8 timmar (9-17) av mina vardagar! Här har vi hur kul som helst, och tider går alltid så fort. Jag tittar på klockan en gång vid lunch och tänker "redan lunch?!", och sedan en gång en gång exakt vid klockan 17 och tänker "oj, nu ska jag visst gå hem". Vi har jätteroligt med våra labbkamrater och vi är del av ett häftigt projekt. 
Vi håller på med elektrofysiologi och mäter strömmar ur grodägg som vi satt två elektroder i. Grodäggen är ca 1 mm stora och elektroderna 0.1 µm. I början var detta hemskt svårt att utföra med ovana och ostadiga händer, men nu gör vi detta hur enkelt som helst. 
Strrömmarna i grodäggen ser vi för att vi har uttryckt kanaler i deras cellmembran som kan föra kaliumjoner ut ur cellen. Det vi mäter är alltså kaliumjonflöde ut ur cellen. Kanalerna har vi fått in till deras cellmembran genom att med en liten nål på 5 µm injicera kanalens RNA i grodägget. Kanalen kommer ursprungligen från människa.
Kanalen kan sedan muteras så att RNAt inte ser likadant ut som den vanligtvis gör i den friska människan. Då kan man se vad en felaktig kanal ger för ev sjukdom hos människa. 
En enkel förklaring för er som känner att ni behöver det!
 
Här är maskinen som mäter strömmarna ur grodäggen. Den är inte alltid så samarbetsvillig. 
 
Här är oocyterna och injektionsnålen som vi använder för att injicera DNA. 
Vi har suttit och analyserat våra data hur mycket som helst denna vecka. Det är mycket roligare att labba...Denna veckan har vi haft sjukt kul och jag tycker nästan det är synd att den är slut. Jag vet inte vad som är fel på mig, men jag tycker faktiskt att labarbete är kul! 
 
 

Bästa poolaren i huset!

Varje kväll om Frida skulle bestämma skulle vi spendera minst 30 minuter i hotellets pool. Och jag har svårt att tacka nej också.
Endast en våning ner precis vid gymmet. En stor ljummen pool och en skön jacuzzi!
Det är väldigt skönt att efter en lång dag på labbet krypa ner i en avslappnande super varm pool och bara slappna av. Speciellt efter man har joggat eller gymmat.
Och fler kvällar lär det bli! För nära och för nice =)

American Dinner Time

Idag är det onsdag igen. Jippie, tänker vi varje gång. Nu får vi äntligen äta massa socker, fett, olja, friterat och allt annat som Amerika har att erbjuda. Förra veckan var det Tacobell och amerikansk snabbmat. Idag blev det något minst lika amerikanskt och fettigt. 
Varmrätt: Pigs in blankets med loaded potato skins
Förklaringen citerar Wikipedia:
Pigs in blankets - "Korv inlindad i pannkaka som är ugnsbakad. Serveras ofta som en appetizer eller tillsammans med andra småmaträtter som varmrätt. I USA och Canada serveras Pigs in blankets ofta på cocktailpartyn som tilltugg tillsammans med senap eller aioli sås".
Loaded potato skins - "Speciellt i Amerika bakar man potatisen i ugn och tar sedan ut innehållet i dem för att spara skalet. Där lägger man sedan ost, smör och bacon och värmer det i ugnen igen, för att äta det som snacks eller del i en varmrätt."
Omdöme: Enligt mig var Pigs in blankets bara för söta och feta. Själva looken som glass på glasspinne ger inte mig suget att äta dem. Korv och pannkaka passar inte ihop bara, så är det. Men något som måste provas. Johan gillade inte heller detta, dock har han ett tips till amerikanarna att förbättra rätten: kryddigare korv med mer matigare pannkaka runt istället. Det hade nog varit godare...
Loaded potato skins var förvånansvärt goda. Att lägga ost i potatis passar faktiskt bra, även tillsammans med bacon. Här har amerikanarna tänkt till! Krispigt och gott, något jag kan tänka mig att äta igen.  
Betyg: 3 av 5
Efterrätt: Ben 'n'Jerrys S'mores
Alla vet vad B&J smakar. Idag provar vi den hederliga amerikanska glassen, som förmodligen alla svenskar har smakat någon gång. Här finns dubbelt så många smaker till halva priset. Vi valde sorten S'mores (chocolate icecream with fudge chunks, toasted marshmallows and graham cracker swirls".
Glassen var mycket godare än Chocolate Therapy B&J som vi åt förra veckan. Väldigt mastig, Frida klarade bara av några skedar. Johan tyckte glassen satt halvt smäckad, alltså bra men inte den bästa han ätit. 
Betyg: 4 av 5
 

Dagens upptäckt!

Inte visste jag att magi var vetenskap! ...
 

Festival med gratis Sangria, paella, carne och musik!

Det började som bara en promenad, slutade med en superhärlig festival. Marknadsstånd, 10 scener med artister, gratis Sangria, massor med kultur och sjukt sköna människor. Promenaden ledde oss längs hela SW 8 street, Calle Ocho, som går västerut från Brickell i ca 1 mil. Festivalen heter Calle Ocho Miami Carnaval.

Hela 7 timmar på söndagen fanns något att hitta på under festivalen. Musiken flödade ur högtalarna, och alla hurrade och skrek till sångerna av artisterna, dock var det inga artister vi kände igen, så vi brydde oss inte riktigt om musiken. Superbra drag och smockat med folk. Mat serverades överallt, allt från pommes frites till stora köttbitar till godis. Tänk er en svensk marknad fast 100 gånger större.
Det fanns småtävlingar i olika tält där man kunde vinna riktiga priser. Jag deltog som första tjej i "Gör 10 pull ups och vinn ett par solglasögon", och vann ett par glasögon (det gjorde såklart Johan också!), kastade bollar i Nesquiktältet och vann 8 små chokladdrycker och 1 stor chokladdryckspulver samt vann Palmolivetvål på att para ihop tallrikar.
Vi tävlade i McDonalds lyssna tävling!
Under festivalen bjöds det på gratis Sangria, över 500 liter i ett och samma "glas" delades upp i ett antal (!) mindre, sponsrat till alla på festivalen! Sjukt god! Se bara på bilden!
Sola och bada i Piña Colada!
Vi fick ett helt otroligt stort antal gratissaker. Vatten, energidricka "Monster", festisar, tandkräm, tvål, glass, t-shirts, solglasögon, Sangria (inte med på bilden, gick inte att ta med hem...), läppglans, godis och mackor! Frida var överlycklig, gratis är det bästa som finns! 
 
Solen gassade på oss hela dagen, tomatfärgade kan man klart säga att vi blev. Väl hemma kom vi fram till att vi knatat hela 50 kvarter, dryga milen, under hela festivalen! Men på kvällen började sedan äventyret med geocaching! 

Geocaching!

Idag har vi hängt med trevliga amerikanare Nav, Jared och Jenny! Mysig middag tillsammans på Vapiano men framför allt, ÄVENTYR! Idag har vi klurat ledtrådar, följt gps och letat efter geocaches. Med andra ord, vi har geocachat. Nu undrar ni såklart, vad är det?

Geocaching är ett sammansatt amerikanskt ord som består av GEO som betyder jord, och CACHING från det engelska ordet cache som betyder gömställe. En svensk översättning av geocaching är svår, men en kan vara "Skattjakt-med-GPS".

Geocaching passar alla som äger en bärbar GPS-enhet, exempelvis en mobiltelefon . Det är en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt. Någon gömmer en burk eller liknande någonstans, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Så noggranna koordinaterna som möjligt till gömman publiceras på en hemsida, ibland tillsammans med ledtrådar. Intresserade kan leta upp gömman, geocachen, och anteckna sig i loggboken. När man är uppkopplad nästa gång loggar man också på sidan på nätet, så att alla kan läsa loggarna utan att leta upp gömman i fråga.
Man kan ta ett föremål från geocachen, men endast om man lämnar ett nytt föremål i utbyte. Dessa föremål kallas bytessaker. En bra riktlinje är att alltid lämna någon av minst samma värde som det man tar.
Ibland utvidgas cachen till en så kallad multicache, där man måste besöka flera olika gömställen på vägen till slutmålet. 

Vi lyckades hitta en geocache idag, och vi skrev upp våra namn på listan! Vi har mao klarat vår första! Tack trevliga amerikanare för en kul kväll! Hugo, nu är du minsann avundsjuk, va? 

Jättemånga tjejer som tog modellfoton, inkl Frida!

Ny dag, nya äventyr! Idag dock den lite lugnare typen! Vi besökte Vizcaya Museum and Gardens.
Vizcaya Gardens är en vacker trädgård centralt i Miami, med världens alla olika sorters blommor och växter vackert komponerade till en underskön trädgård. Det finns ruiner från 1800-tidigt 1900-tal, olika trädgårdar med olika teman och statyer ordnade på ett mycket stiligt sätt. Många fina fontäner och en mycket fin havsutsikt från parken. Till det finns det också ett museum (tidigare bostadshus) med möbler från tidigt 1900-tal. De serverar också aptitretande lunch och fika i denna mysiga gröna miljö.
Trädgården var riktigt vacker och klart värd en mysig promenad med någon man gillar. Fika förgyllde besöket! Museet var väl inte speciellt intressant enligt oss, mest bara prat och varför olika rum kallades olika namn, och varför de var möblerade som de var. Totalt sett en mycket mysig eftermiddag och en mycket positiv överraskning! Så här bra och intressant trodde vi inte att parken skulle vara! 
I parken förstod man hur populär den är. Miljön är så kontrastrik med fontäner, gamla ruiner, gamla möbler och blommor. Minst 20 tjejer från olika företag stod och tog modellfoton vid olika bakgrunder, med olika blommor och fontäner. De hade supersnygga klänningar och var snyggt sminkade. Johan testade att fota mig på samma ställen som tjejerna blev fotade, bilderna finns nedan. 
Men räds inte, vi har inte övergivit våra äventyrliga själar! Vi passade på att boka in mer dykning idag! Så äventyren fortsätter =)
Bilder från dagens underbara stund i Vizcaya Garden.

Nyttig i Amerika?

Jag har fått höra inför resan till USA bland annat "Du kommer gå upp så mycket i vikt om du åker till USA", "Går det ens att vara nyttig i USA?" eller "Ni kommer bli galna i USA pga ingen träning". Jag hade själv inga höga tankar om hur maten var här i USA. Jag trodde att det var svårt att få tag på frukt och grönsaker, samt att jag skulle bli ledsen över det där lunchäpplet jag alltid brukade äta. Jag trodde att jag inte skulle hitta någonstans att träna, pga att utbudet var så lågt pga att ingen egentligen tränar här. Ack, vad fel jag hade! 
Miami verkar vara en förhållandevis nyttig stad. Det kan ha att göra med alla influenser från Latinamerika, vad vet jag. Här ser man många riktigt överviktiga om man sitter på ett populärt ställe och tittar vilka som går förbi, men man ser även en hel drös väldigt vältränade. Själva spannet är alltså mycket större här än i exempelvis Sverige tror jag. Jag tror inte vi har dessa enormt överviktiga man faktiskt ser ganska ofta här. Varför är spannet större kan man fråga sig? 
Det som förvånade mig massor var utbudet på nyttigheter som finns här. Vi bor i ett rikt område med nära till en stor supermarket som  har ett enormt utbud av alla sorters tropiska frukter, varianter av coola grönsaker och bär samt de vanliga hederliga grönsakerna vi har i Sverige. Det finns många nyttiga alternativ för de som vill träna eller bara hålla vikten. Proteinbarer, nyttiga färdigmaträtter och recepttips. Det är alltså inte så svårt som jag trodde innan att få tag på nyttiga varor. 
Pris på frukt är väldigt billigt här. Verkligen väldigt billigt! Vindruvor 1 kg för 20 kronor. Apelsiner 10 kr/kg. Jordgubbar 500 gram för 10 kronor. Alla tropiska frukter här samt de vanliga Sverige-fruktochgrönt kostar hälften av vad det gör i Sverige. Detta helt rätt med tanke på att allt kommer från Sydamerika eller Latinamerika. 
Men varför äter man inte nyttigt då...? När frukt är så billigt och i flesta fall finns så nära? Jo, problemet är att snabbmat alltid finns ännu närmare.I Sverige har vi inte alls ett lika stort antal snabbmatsrestauranger överallt. Man måste ta sig en lång bit för att hitta en McDonalds, eller en Max. Här kan du hitta en snabbmatsrestaurang var 200 m på en väg i vissa områden, och du hittar enkelt billig snabbmat till lunch i de flesta vältrafikerade/välbesökta områden eller längs vägen till jobbet. De flesta snabbmatsrestaurnger har även Drive In, så det är bara att köra in och ut på 5 minuter så har du din mat. Allt är så mycket enklare med snabbmat här. 
Priset på snabbmat är väldigt billigt... Exempel är McDonalds erbjudande "2 cheeseburgare och läsk för 1 dollar" eller Tacobells "Dubbeltaco, chips och bautaläsk 0.9 liter för 2 dollar". Det finns minst ett dussin fler exempel. Det är billigare än vad du någonsin kan hitta i Sverige. Så, kontentan blir att om du kan få en hellunch på 5 minuter för bara 3 dollar, så varför inte? Många andra gör så här. 
Hur är det för oss då? Jag kan säga att jag aldrig varit så nyttig som jag är här i Amerika. Vi tränar minst 4 gånger i veckan, simning och löpning. Vi har som grej att bara vara onyttiga på vår "American Dinner Wednesday" då vi äter onyttig mat, efterrätt och snacks. (I Sverige äter jag godis vid tillfälle, lite när som). Vi har köpt extra mycket frukt att äta som mellanmål under dagarna på jobbet. Allt till jättebilligt pris, billigare än Sverige, och inte alls mer arbete. JA, det går att vara nyttig i USA.
Så, nu vet ni det! Här är en bild på dagens frukost! Ingen snabbmat så långt ögat når! :)

Coolaste kidsen i stan!

För att sätta guldkant på redan mycket trevligt labbande har vi nu fått snygga labbkläder!
Dessa snitsiga utstyrslar kom nu i veckan efter veckors väntan. Utprovade i exakt storlek och monogrammerade med våra namn. I dessa känner vi oss som kungarna av universitetet, eller i alla fall accepterade bland alla andra stiliga postdoccar, professorer och andra akademiska jeppar.
Vi får dock kämpa på labbet. Idag var vi kvar till halv 8 då cellerna prompt ville leverera resultat ... Nu blir det hem, äta, vila, ladda upp med jacuzzi och varm skön pool i ljusen från skyskraporna och sedan sova. Ny dag imorgon! Jag längtar!

American Dinner Time!!!

Idag är det American Dinner onsdag. Idag provade vi något nytt! Vi bestämde oss för att prova Amerikansk snabbmat! För att det inte skulle bli standardhamburgare, så satsade vi på något annorlunda som inte finns i Sverige! Det blev Taco bell till huvudrätt och efterrätt från Dunkin' Donuts.
Taco Bell är en snabbmatskedja som serverar mat som vi är vana som Santa maria, med tacoköttfärs, kyckling eller bara grönsaker i hårda tacoskal eller som burrito. Alternativen är många och priset lågt (15 spänn för en taco med läsk och chips)! Vi landade tillslut på ett combomeal och en dubbel-taco.
 
I en burrito/taco fanns köttfärs, gräddfil, grönsaker och ost. Bilden ovan är Fridas meny med en dubbeltaco! Väldigt likt en vanlig Svensson-taco. Maten var så pass kladdig som man förväntade sig, den skulle ha svårt att slå som restaurang i Sverige. Detta då jag tror att svenskars kladdgräns för snabbmat går vid McDonald's. Det är av samma anledning KFC inte funkar i Skandinavien. Maten var god och mättande och kom med en för stor läsk på 0.9 liter!
Totalbetyget blir 3 av 5 (1,5 enligt Frida...)
Efterrätten köpte vi på Dunkin Donuts på vägen hem. Vi slog på stort och hade inte den nyttigast dagen i veckan. Ett halvt dussin munkar med varierande smak gick ner oväntat snabbt! Dunkin Donuts säljer även lättare mat och blaskigt kaffe (Jag kan dricka det utan problem, det säger det mesta...). Kaffet kommer i samma storlekar som läsk på snabbmatsrestaurangerna, en halvliter och uppåt! Man måste i princip dricka 3 liter för att få i sig lika mkt koffein som från svenskt kaffe.
Tillbaka till donutsen, vi hade smakerna oreo, original, choklad (övre raden), vanilj, jordgubb och blåbär (nedre raden)... (från vänster i bilden). Blåbär var godast, nog chans till att det var riktiga blåbär i dessa. Betyget blir högt på grund av det riktigt amerikanska i att äta donuts, samt att de var precis som förväntat: socker och fett tillsammans! Betyg i siffra: 4 av 5
 
Vad vill ni att vi testar för amerikanskt? Jag vet att ni har idéer och fantasier! Slå till! :)

Kulturkrock!

Denna måndag på labbet. Gemensam lunch tillsammans med hela gänget, där varje land bjöd på någon maträtt/efterrätt som de tycker väldigt mycket om! Det fanns så mycket mat, efterrätt och gemenskap! Sjukt mysigt!
De kinesiska tjejerna Feng och Xiaoyu bjöd på Rice Cake och Tofu. STARKT ska det vara, shit! Vissa som åt Tofu som Xiaoyu hade gjort hostade jättemycket och blev helt röda i ansiktet. Helt otroligt! Mesiga Frida vågade inte ens prova den, med tanke på att Johan, som gillar starkt, inte klarade maten utan att svetten rann vid tinningarna!
Rice caken var också stark, men denna vågade jag mig på. Rice cake är gjort av pulveriserat ris som man blandar med mjöl och skär i skivor... Skumt!
Johan tyckte rice cake var mesig, han säger att jämförelsevis var rice caken som riskakor och tofun som att äta chilipulver direkt ur kryddpåsen! (Ja, jag gillar INTE stark mat!)
Det svenska gänget, det stora järngänget bestående av Sara, Peter, Johan och Frida, bjöd på ärtsoppa och tacopaj. Sara stod för den försvenskade pajen, som även den var stark men helt klart smakade svensk-mexicanskt. Tacokryddpåse med köttfärs och gräddfil! Jättegod och lyckad rätt! Johan och Frida gjorde den hemmalagade ärtsoppan, som faktiskt gick hem hos alla, speciellt hos cubanerna. Det passade tydligen deras mat väldigt bra, vilket var roligt. 
Cubanerna, Rene och Marta, stod för kött, sallad och efterrätt. Intressant kombination. Jag ska börja göra Renes sallad, helt underbar, den bestod av jordgubbar, tranbär, fikon, ruccola, gurka och isberg. Så friskt god! För övrigt fick vi stekt fläsk och även efterrätten guava shells med cream cheese, allt överröst med sirap... Såååå sött, men ett perfekt avslut! 
Våra labkamrater är helt underbara! Vi har varit här i en månad drygt nu, och det känns verkligen jättebra! Vi trivs som smöret i pannan! Kommer dock inte orka äta såna här gemensamma luncher varje måndag....

Ett ledsamt farväl!

Idag har Hugo lämnat oss! Efter hans två veckor i Miami med dykning, strandpromenader, basketmatch, Miami heat och Taco bell har han nu begett sig mot nordligare breddgrader. Planen verkar vara att han ska försöka ta sig ifrån Florida till ett fortfarande varmt ställe, möjligen västerut till klasskompisarna i San Diego, kompis i Kansas eller möjligtvis mot de kylda vännerna i New York, vi får se. Vi har haft ett jättetrevligt sällskap, med många färdiglagade middagar, spontanmusik, snabbmat och vattenäventyr!
Men här kunde han inte stanna särskilt länge, det är ju inget äventyr över Miami. Äventyr verkar vara Hugos grej!
Vi fick oss en avslutande konsert med ukulelen både i hotellkorridoren och i hissen! Jag kommer verkligen sakna spontanmusiken och plonkandet på ukulelen, det är så mysigt. 

Lycka till Hugo på dina äventyr, vi kommer sakna dig här!

En totalförändring!


Vi ska köra en tävling! Finn ett fel! Det finns fyra bilder nedan, där det finns en skillnad mellan första och andra bilden på Johan resp Frida! Ni ska lista ut vad! Den som vinner får en applåd!

Förutom ovanstående förändringar så har vi varit i Dadeland Mall idag. Ett köpcentrum med ett hundratal butiker, endast 5 tågstationer bort från Brickell. Jättelätt att ta sig dit. En mysig dag med Victorias secret, nya simgrejer, affisch med One Direction och god och billig mat.
Att lägga till är att klippningen kostade 65 kronor(!) SJUKT billigt! Alla som ska till Miami kan spara klippningen tills ni är här! Johan var i alla fall supernöjd med priset, han till och med bjöd mig på min klippning! Snäll pojkvän! :)
Mitt huvud känns flera kilo lättare och håret känns så kort. Men det är nog bättre såhär i denna värme! 

Tips på saker att göra här!

Vill du ha tips på vad man kan göra i Miami?
Kolla in fliken LÄNKAR häruppe. Där finns en salig blandning på roliga och trevliga aktiviteter i Miami! 
Den uppdateras kontinuerligt! 

Titta och njut!