miamioocytes.blogg.se

Här berättas om mitt trevliga halvår i Miami under våren 2013. Allt från farliga alligatorer, dykning på 30 meters djup, 8 h labbdagar och långa dagar på Miami Beach.

American Dinner Time

Idag var det dags, som så många onsdagar. Varje onsdag testar vi något amerikanskt, något coolt och något som vi finner skulle vara gott. Idag har vi än en gång tagit oss an det amerikanska köket! På bilderna kanske inte maten ser alltför god ut, jag skulle råda er att testa att laga det, för att få den riktiga bedömningen.
Varmrätt: Frank'n'Beans
Recept: For 6 persons... 2 tsk margarin, 1 lök, 1 burk baked beans, 1 package of spicy sausages called Franks, 1/3 cup sirap, 1 tsk senap, salt och peppar. Smält smöret och stek löken i pannan. Ha i korven, bönorna, socker och kryddor. Låt börja koka och häll sedan i ugnsform för att ha i ugnen på 175 grader i 30 minuter. 
Omdöme: Wow! Vilken konstig och annorlunda smakmix! Smakar mycket godare än det ser ut!!! Bönor och korv smakar väldigt roligt tillsammans. Ju mer man åt desto godare blev det. Mätt och belåten efteråt, detta var ju förvånansvärt gott! Helt okej nyttigt, jämför med annat amerikanskt man kan äta! Bra och enkel mat! 
Betyg: 4 av 5
Efterrätt: Summer Surprise Apple-Nectarine-Raspberry Pie
Recept:For four... cup white sugar,1 tsk mjöl, 1 egg, 4 tsk smör, 1 tsk apelsinjuice, 3 cups sliced apples, 2 cups raspberries, 2 cups nectarines. Blanda socker, mjöl, smör och ägg till en deg. Tryck ut degen i en form och häll på bären och apelsinjuice. Lägg på lite deg ovanpå i ett mönster för att täcka kakan. In i ugnen 175 grader i 30 minuter. 
Omdöme: Underbart god efterrätt! Jag gillar både sommar och frukter, så detta var jättegott. 
Jag har aldrig smakat nektarin i en paj förut, så detta var överraskande gott. Kanske lite för mycket socker i kakan för min del dock. Utan sockret hade den fått ett högre betyg. 
Betyg: 4 av 5

Vilken stjärna, denne LeBron James!

Miami Heat. Det bästa basketlaget i hela Amerika. Med en störste stjärnan i världen, LeBron James. Idag var det dags, hemmaplan American Airlines Arena mot Sacramento Kings. Vi var där. Vi såg LeBron James göra 35 poäng. 
Det var en rafflande match i fyra quarters. Miami Heat mot bottenlaget i serien, Sacramento kings. Detta skulle förmodligen bli en lätt match, då Miami är högst i serien. Vi skulle få se Miami Heat vinna. Med allra största sannolikhet.
Sacramento Kings började bra och tog ledningen efter första quartern med 10 poäng. Helt otroligt tyckte vi, men Miami heat började säkert lugnt. Under andra quartern tog Heat ikapp och den tredje quartern var jämn. Varannan poäng hela tiden. Nu började publiken bli nervös. Tänk om Heat förlorar mot bottenlaget?! 
Matchen förblev jämn. Bottenlaget höll jämnt med Heat och skapade förlängning. Gånger två. Efter en rafflande kamp vann tillslut Miami Heat med 141 - 129. Wow, vilken tur! Rätt lag vann! Nu var vi nöjda med vår första basketmatch här nere. 
Vad som var väldigt roligt på matchen var att speakern som ropade ut vilken spelare som gjorde respektive poäng skrek ut Miami heat-spelarna när de gjorde poäng, och endast argt viskade ut Sacramento-spelaren när de gjorde poäng. Undra vilket lag han hejade på?! Får man verkligen göra så där? Han är ju ändå speaker, de borde vara neutrala, så att alla som sitter på läktaren hör vad som händer.... Bara min åsikt. 

Vilken fin vän!

Jag har fått en ny vän för livet! På dykkursen! 
Han heter Svenne, bor vid poolen på dykklubben!
Alltid lika trevlig, nära och hungrig! 

Dykcertifikat, jippie!

Idag har vi dykt de två sista tillfällena innan vi fick vårt dykcertifikat. Första dyket på förmiddagen gjordes ner till ett vrak, ett stort skepp på 20 meters djup. Såg ut som en vikinglinefärja fast övervuxen av koraller och liiiite mer nedgånget. Vi såg många fiskar och kräftor, men tyvärr inte lika många fiskar som vi såg igår. Igår var vi långt bort från kusten, därför såg vi mer djur och växter. En cool spanjor tog bilder på oss i dykarutrustning, bilderna kommer sen! Här nedan visas bara bild på sjösjuka Frida på väg mot andra dykstället.
Andra dyket gjordes på eftermiddagen till ett korallrev på 10 meters djup. Här hade vi våra sista tester innan vi blev certifierade, bland annat att man ska kunna ta av sig masken och syrgastubsregulatorn och sen sätta på sig dessa igen, på 10 meters djup. Det var lite läskigt, men kul! Här såg vi massa fiskar och såklart den fina spiny lobstern! Bland annat alla nedanstående, förutom sköldpaddan! Vi säg även all växtlighet ni kan hitta på nedanstående bild!
 
För att fira vårt certifikat gick vi på restaurang och åt efter dykningen. Bredvid oss satt bara spanjorer och en bolivian och pratade massa spanska med bartendern. Till en början pratade vi engelska med varandra, men efter ett tag började vi sakta att gå över till svenska språket. Helt plötsligt hör vi en klockren skånska ropa till oss "Hörrni, vad trevligt att höra svenskar!". Vi vänder oss om, men ser ingen som kan tyckas vara svensk, så vi fortsätter äta. Sedan kommer bolivianen fram och hälsar. Han var tydligen helsvensk... 
Vi hade en mysig eftermiddag tillsammans med vår nyvunna vän, Jorge från Malmö, som hade tappat sitt pass på flyget hit, var på väg till Bolivia för att träffa sin familj, och nu fick 3 dagar i Miami för att vänta på att få sitt tillfälliga pass. Stackars honom, vilket öde, fast i Miami, på Miami beach. Det är ett under att de släppte in honom i landet dock, han hade ju inget pass...
 
Hugo kom till Miami beach på eftermiddagen och mötte upp oss. Det var trevligt, Hugo har nämligen varit sjuk de senaste 4 dagarna mest bara sovit och varit i lägenheten. Vi passade på att hänga med Jorge på stranden samt att äta på colombiansk restaurang, där Jorge såklart fick lära oss hur man äter bolivianskt. Det blev en stek för min del, med någon sorts underbart god dricka, öl blandat med colombiansk läsk. Refajo hette den! Den ska ni pröva. Jag gillar inte öl, men den är så perfekt läskande och söt men ändå mild! 
 
So long for now! 

Kan vi se några coola fiskar på 10 meters djup?!

Open Water Divers Course, dag 2. Idag börjar det hela på riktigt. Dykning vid korallrevet i Key Largo, 1.5 timme från Miami. 2 timmar undervatten hinner man med mycket på!
Dagen började sådär, väldigt blåsigt vilket gjorde att ledarna gav alla full dos sjösjuketabletter. Det skulle vi alla behöva, tydligen. Jag som aldrig riktigt testat att vara ute på sjön en hel dag, trodde inte att jag skulle bli sjösjuk. Har väl aldrig hänt mig tidigare... 
Väl framme i Key Largo förstod vi verkligen hur höga vågorna var, ca 5 meter. Det gungade rejält på båten, men taggade var vi! Vattnet var så turkost och underbart som det är i filmerna. Helt otroligt!
Eftermiddagens två dyk gjordes på olika ställen längs korallrevet. Det första var ner till 10 meters djup till det riktiga korallrevet där ett skepp hade sjunkit. Det andra var till ett sandområde med flera sandlevande organismer som rockan, krabbor och småfisk.
Jag tänkte att det inte kunde vara så märkvärdigt under ytan, man såg ju inga fiskar från båten... Men vad fel jag hade, direkt när vi började ta oss ner mot botten förstod jag att detta är något helt fantastiskt. Korallerna fanns i många olika former och färger, och det hela var så mönstrat och stiligt så man blev helt bländad. Fiskarnas fina färger lyste upp och allt kändes overkligt. Sanslöst roligt!
 
Bilderna förvränger inte sanningen. Det var verkligen så fint som det ser ut på bilderna! Allt var färger, bara färger överallt! Fiskar överallt, i alla kulörer du kan tänka dig.. Jag ska visa några bilder på fiskar som vi faktiskt såg! Ta chansen och lär dig lite om tropiska fisksorter!
Söta clownfisken fanns i korallrevets växtlighet, dock svår att se!
Rainbow Parrotfiskar var de coolaste fiskarna vi såg, tycker jag! När den simmade så glimrade den i alla färger som finns. Amazing! En vanlig fisk att se!
Spanish Hogfish lyste upp hela stället i gult, då den fanns i stora mängder! Stilren och snygg, och inte alls skygg heller! 
Jag var en av få som såg den läskiga barracudan ligga och lura bland korallerna. Jag trodde först det var en gädda, så jag noterade den bara utan vidare... Med en fisk som denna, ca 2 meter bort, ville i alla fall inte jag vara kvar där. Det sägs att den kan bitas...
Detta är ingen sten eller korall, det är en Spotted Scorpionfish, en rolig fisk som håller sig i sanden och sågs vinka med fenorna ibland. Kul fisk, väldigt snabb också!
Blue Tang lyste upp hela undervattensvärlden i blått! 30 cm lång, cirkulär och platt. Kul fisk!
Två dykgrupper fisk se havssköldpaddor, hajar och stingrockor, tyvärr var vår grupp på fel plats vid fel tillfälle...
Angående sjösjukan, yes, jag blev rejält illamående... trots massa piller... Bättre lycka nästa gång! Hoppas morgondagen blir lugnare och mindre yrslig. Jag uppdaterar med fler bilder imorgon! God natt!

Andas under vatten, går det?

Idag har vi tagit oss modet att starta en tre dagars Open Water Diving Course här i Miami. Det kändes spännande men läskigt att idag för första gången få känna hur det är att kunna andas på 4 meters djup och att kunna hantera syrgastuber, fenor och våtdräkt. 
Dagen började redan klockan halv åtta med upprop och genomgång för dagen. Vi var 5 stycken i vår grupp med en dykinstruktör; en 60-årig lite grövre man, en 30-årig smal kille, pratglad 40-åring, Johan och jag. Allt började med att pröva ut/packa sin hyrda utrustning från Dykklubben för att sedan åka bil till en stor 4 meter djup/10 meter lång pool på Miami beach. Såklart skulle vi inte börja dyka i havet, vi måste lära oss först i en pool.
Förmiddagens 3.5 timmars vattenpass ägnades åt diverse träning på att hantera utrustningen. Under vattenytan lärde vi oss att rensa masken från vatten, att ge någon nödställd syre, kunna hantera om man tappar masken/snorkeln/syrgastuben/munregulatorn samt lärde oss att reglera om man ska vara flytande vid ytan, svävande och neutral i vattnet eller ha tyngd på botten. Vi stod i en ring, alla fick varsin tur att göra varje övning. Jätteroligt att vara i vattnet så länge, men lite kallt! 
Det är en jättecool känsla att kunna andas under vatten! Man känner sig som en fisk, ingen rörelse är omöjlig och du kan röra dig i alla dimensioner. Livet känns så härligt under vatten när man är svävande, tyngdlös! 
Morgondagens äventyr kommer bli helt underbart coolt!
Dagen avslutades med ett test på dagens kunskaper samt de kunskaper vi läst oss till i en bok vi fått, 250 sidor. Vi fick 100 frågor med svarsalternativ A B C D, där ett var rätt. Typiskt amerikanskt att ha 1X2-frågor. Det var mycket faktafrågor och säkerhetsfrågor om ett dyk. Fick man 100 % på provet så fick man gratis välja en T-shirt i butiken. Gissa vilka som fick 100%?! Jo, bara Johan och jag! 

Jag kan knappt bärga mig!

Längtar sååååå tills imorgon!....Viktlöshet, oändliga upplevelser och syrgastuber! WOW!

American Dinner Time

Idag var det dags igen. Som vanligt, varje onsdag testar vi något riktigt amerikanskt, något som har med detta land att göra. Förra veckan testade vi Fogo de Chão, en från början brasiliansk restaurang som endast finns i USA och Brasilien, där stilen är att bjuda på nygrillat kött på spjut ända framme vid bordet. Idag blev det en helt annat standard. 
Varmrätt - American Pancakes: 2 cm tjocka pannkakor gjorda med färdigpulver efter äkta amerikansk standard. Hur man än hällde ut den rinnande smeten i stekpannan blev de 2 cm tjocka, hur i hela friden?!  Konsistensen är som brödskivor, den liksom smular sönder. Såklart serverade med lönnsirap, men här även färska jordgubbar och grädde. Gott och snabbt!
Betyg: 3
Efterrätt - Shake'n'Bake Brownie: Supergod och enkel efterrätt. TIllsätt bara 1/2 cup vatten till denna flaska och skaka hårt i 45 sekunder. Häll sedan ut i en ugnspanna och grädda i 20 minuter. Smakar likt kladdkaka, enklare att göra och ingen disk efteråt. Dock känns lite fööör onyttigt att använda färdigmix, när man läser på innehållsförpackningen, massa smör och socker...
Betyg: 2
 
Vi laddar för nästa vecka, då vet man aldrig vad vi kommer testa. Tipsa oss om just din favoritmaträtt från Amerika! 

Nej, det är ingen vanlig dag...

GRATTIS PAPPA på din dag! Nu är det bara 5 år (!) till pension! Hoppas du hade en fin kväll med syskon, Sonata och mamma! Jag hade sååå oerhört gärna velat dela din dag och träffa Monica, PerOlov, PerAnders, Åse och Sonata. 

Kinesiskt nyårsfirande med Hugo!

Det kinesiska nyåret 2013 infaller den 10 februari, och då övergår drakens år till ormens år. Det kinesiska nyåret är en riktig familjehögtid i Kina. Alla som kan försöker åka hem till sina föräldrar och familj för att träffa nära och kära. Familjemiddagen på nyårsafton är den viktigaste händelsen på nyåret. Man äter minst en fiskrätt, eftersom ordet ”fisk” uttalas likadant som ”överflöd”.

Vi vet att Hugo är fascinerad av Kina och dess kultur, därför för att välkomna honom tog vi med honom på eventet Chinese New Years Celebration på Miami University. Trevliga studenter, kinesiska lekar och tävlingar och gratis mat/glass och dryck. Varför inte? 
Gratis mat/dryck/glass fick man om man lyckades kasta 2/5 ärtpåsar i ett hål, kasta ner 2/10 flaskor med tennisboll, plocka 15 pingisbollar med kinapinnar på 30 sekunder eller kasta 2/5 ringar på flaskor. Bra som vi är, lyckades vi med det. Det bjöds på Bautzi, Bubble Tea, Dumplings och Pearls.
Bubble Tea är den oranga drycken nedan, innehåller pearls (ngn sorts gelegodis som smakar hallon). Den köttinnehållande pirogen på tallriken till höger är Bautzi, smakar precis som söt pirog. Dumplings är de små tortellinisarna som smakade chili!
 
Folk jonglerade med 7 bollar, kastade eld på ringar, dansade traditionell kinesisk dans med drakar, rockade med 10 rockringar mm. Kul att se!
Att notera: Vår grannprofessor på labbet, uppåt 70 år, var en av dem som jonglerade med eldkäglor i showen. Han längst bort på bilden med långt skägg. Hur mycket tid har han egentligen att öva jonglering? 
En trevlig kväll helt enkelt!
Happy New Year!

Hugo är här!

Hugo kom med samma plan som en annan kändis. Nu var det ju Hugo vi väntade på, och vi kunde inte vara sämre än taxichauffören, utan skrev "Mr Sandberg" på ett stort papper och välkomnade Hugo med som sig bör en stor chokladmunk!
Äntligen besök av roliga parveln Hugo! Nu kommer kan hit för att göra vår vardag lite roligare, lite bättre och lite mer äventyrlig (om det går). Idag hämtade vi honom på Miami Airport och visade honom runt i staden och var han ska bo. Han kommer trivas väl hos oss, trivsamt boende nära centrum, vatten, strand och restauranger. 
Såklart fick vi oss några gåvor vid ankomsten, svenska klassiker som vi saknat sedan länge. Varför inte kalasa med lite Kalles kaviar, Falu Rågrut, Kexchoklad och Lakrits, sånt finns inte här!
 

Tänk vad mysigt att få vakna upp till ukulelens sjungande musik med Hugos sång. En trevlig stämma i alla lägen! Vi ser fram emot två veckor med förhoppningsvis lagad mat, trevligt sällskap och roliga äventyr tillsammans med Hugo! 
Nu ska vi ut på äventyr!

Två munkar direkt innan ett 10 km lopp - nya taktiken?!

Miami Carnaval, en fest på stranden i Virginia Key, Key Biscayne med gratis öl, färgglada munkar, energidricka, paella, bananer och fish crackers. Vid klockan 6 på morgonen begav vi oss dit iklädda stiliga festkläder som träningströja, shorts och gympaskor. Varför? Jo, förutom festen på carnevalen lockade även det 6 mile långa MiamiCarnavalRace. 
Alla tält var redan uppsatta och festen var redan igång när vi anlände vid halv sju. Vilket drag alltså! Shit, vilka festprissar, och tidigt också. Öl och munkar på morgonen tänkte vi, ja varför inte. Vi gör som alla andra. Johan var förkyld och hade inga direkt höga förväntningar inför loppet, och jag kände mig lite otaggad. Efter en munk var, lite provsmakningar och gott sällskap var dock humöret på topp och vi började faktiskt fundera på att ta loppet seriöst. 
Yeah, right. Med munk och kaffe i magen, det kan väl inte annat än bli ett magplask i tävlingen...? Bara spring! 
Loppet gick längs strandkanten på asfalt, med en bana där man vänder efter halva vägen och springer tillbaka samma väg. Såg alla andra löpare, faktiskt var vi inte alls långt efter tätklungan. Underbart väder och kul löpning med hur bra flyt som helst, och väl i mål en rekordtid för mig på milen.
En helt och hållet oväntad andraplats i min åldersklass (21-25år), där jag fick gå upp på scen och träffa Miss Carnaval, stilig tjej i krona, och mottaga medalj och hederspris. Johan kom på en hedersvärd fjärde plats i sin åldersgrupp trots en förkylning samt en hel munk direkt innan loppet, tyvärr ingen medalj till honom..
Nu ska vi minsann fortsätta träna! :)

Jag är en fisk! :D

Idag har vi befunnit oss mer under än över vatten. Vi tog oss till 4 meters djupa poolen på universitetscampuset 3 stationer söder om Brickell (där vi bor) för att testa vår nya utrustning! Fenor, cyklop och snorkel är något som varje Miamibo har, och därför kan inte vi vara sämre! 
Här tränade vi på att simma under bänkar, genom hål och annat kul!
 
Sjukt kul! Och man ser väldigt rolig ut! 

På labbet denna vecka... no.2

Vi har kämpat så hårt denna vecka. Förra veckans bra resultat gjorde oss taggade på att få mer coola diagram. Lyckades inte riktigt.Vi har försökt att framställa en bra mutation i en hjärtkanal, som vi kan injicera i grodäggen. Vi har försökt få de sablans små grodäggen att överleva en injektion med 5 µm nål. Gick sådär dåligt, de flesta grodägg bara dog. Hoppas grodäggen är bättre mogna nästa vecka! Frida har antecknat massor, och Johan har skrivit av Frida.
Låt oss sammanfatta en veckas idogt labbarbetande i bilder:
20 minuters luncher i solen utanför forskarbyggnaden! Vi hoppas på åtminstone bondbränna att visa upp hemma! 
Alla hjärtans dag fika denna vecka: Cubansk glass av mamey med kinesiska creamkakor! Svensk kladdkaka också, gjord av oss!
Och en trött (!) Johan en lång dag på labbet! 
Hoppas på fina resultat nästa vecka! 

Köttfrossan! Vill du äta så mycket oxfilé du kan?

Alla hjärtans dag. Frida skulle ta med mig på en överraskning! Jag hade ingen aning om vad skulle hända och var var inget vidare på att gissa heller. Jag var helt inställd på att hon skulle ta med mig hem och laga en Fridamiddag.

Det började med att jag fick ett kort med ledtrådar när jag gick från labbet. Ledtrådarna gällde kvällen och innehöll en adress och bokstaven ”S”. Jag fick även en ledtråd till på vägen. Frida sa att det fanns en reklam precis framför oss på tåget som handlade om överraskningen, dock missade jag detta helt då jag inte såg reklamen….Bokstaven visade sig stå för buss S som går mot Miami beach och adressen var vårt slutmål.

När vi kom fram så såg jag att det var en restaurang som hette Fogo de Chão. Kan väl inte vara så märkvärdigt tänkte jag...

Men det är den häftigaste restaurang jag någonsin varit på! Häftigaste! Man började med att ta sallad och kallt tilltugg på en fin buffé. Buffén var otroligt vacker och aptitretande med färska grönsaker, parmaskinka och sallader. Så sjukt goda röror och rätter.

För att sen gå vidare till huvudrätten vände man på en bricka som man hade på bordet. Direkt började kypare komma förbi med olika kött. De frågade hur man ville ha sitt kött och hur mycket. Sen skar de en lämplig bit och gick vidare. Sen kom ytterligare en kypare med något annat kött och erbjöd på samma sätt! Så fortsatte det hela kvällen och det ända som begränsade var hur stor mage man hade.

Yes, please! Kypare, hit tack! 

Filé mignon, Top Sirlion, Kyckling, revben, lamm racks, Husets filé och det här är bara ett urval, Lammet var det bästa lamm jag någonsin ätit! Oxfilén bara smälte i munnen. Och det tog aldrig slut, bara mer och mer kött hela tiden, levererad till dig. Värre än ett julbord. Jag överskred dagliga proteinbehovet med flera hundra procent. Frida åt 15 köttbitar, jag åt fler!

Världens häftigaste alla hjärtans dag middag tack vare min älskade Frida. Allt var överraskande och häftigt! Vet inte hur jag ska kunna återgälda det här, ribban är otroligt hög! Men vi får se...

American Dinner Time, no.3

Varje onsdag testar vi något amerikanskt, något kulinariskt, något speciellt för Amerika eller något som finns här som vi aldrig testat förut.
Förra veckan: Mac and Cheese och Key Lime Pie.
Vad tycker ni att vi ska testa? Tipsa gärna oss, vi testar allt! Vi vet inte mycket om Amerikansk matkultur och behöver kloka, roliga, skumma och smarta idéer! 
Nå, till denna vecka! Veckans maträtt kommer testas imorgon på alla hjärtans dag,men schhh, säg inget till Johan, han vet ännu inget! :)

Vad äter kubaner?

Den kubanska matkulturen är intressant. Vi har två kubaner i vårt labb, som är helt underbara! De bjuder oss ofta på mat på jobbet och har alltid med massa konstiga frukter eller godsaker som vi får smaka. Det kan vara allt från konstiga frukter till stora köttgrytor. Kubansk mat är inte alls som amerikansk, sällan friterat, hellre vatten som vätska (än olja eller grädde) i maten, ofta grytor samt hemmagjorda fruktsnacks. Det bästa hittills som Marta tagit med är följande: 
 
Mamey: En frukt stor som en melon med en stor kärna i mitten. Konsistensen är som mogen avocado men smaken som söt tuttifrutti! Ungefär som en söt grapefrukt. Den starka smaken på frukten var väldigt god. Vi var 3 som delade på en hel, visst var vi mätta efter lunchen! 
 
Chicharitas - Plantain Chips: Torkade och saltade bananchips. Inte vanliga bananer såklart, utan kubanska matbananer. Torkas i ugn och saltas. Hemmagjort är godast! Mycket bättre än de svenska bananchipsen som är för söta och för tjocka. Smakade precis som potatischips! Man känner sig nyttig om man äter dessa! Helt klart hur goda som helst! 
Okra: Denna gurkaktiga frukt gav en touch av tropik till soppan som vi fick. Liknar gurka såväl på utsidan som på insidan, med många frön. Liknar paprika i konsistens och smakar härligt! Fröna går även dom att äta! Denna frukt serverades med köttgryta. 
 
 
Och vinnaren - den godaste kubanska frukten - är...... 

1 år med älsklingen!

Firade ett helt underbart år med älskade Johan Erik Larsson idag. Han bjöd mig på middag, ris och kyckling, med efterrätt kladdkaka med jordgubbar och grädde. Utsökt! Och rosorna luktade underbart, precis en sån här dag ville jag ha! 
Ett år har gått såå fort. Ett år fyllt av en gemenskap jag aldrig upplevt förut. Vi har gjort allt tillsammans, tränat, ätit, umgåtts med vänner, pluggat, sovit... Ja, allt! Till och med en Svensk klassiker, där Johan följde med mig på 3 av 4 deltävlingar, den enda han missade var Vansbrosimningen. Han är en stöttepelare som ingen annan, och ger mig kraft och energi! Kort och gott, du är mitt allt! <3

Tänk om jag kommer på att min medicin är slut, kl 3 på natten??

Om du någon gång skulle vakna på natten, genomsvettig och ångestfylld över att du glömt att hämta ut dina mediciner som du fick på recept, eller om du klockan 3 kommer på att du behöver huvudvärkstabletter efter utekvällen, så har Amerika lösningen för dig. Ett apotek som har öppet 24 timmar om dygnet! Du kan till och med köra genom Drive Thru - precis som McDrive - och få dina varor i bilen!
Vilken service, och varför inte egentligen? Det är ju hur smart som helst! Kunderna får det de vill, snabbare. De behöver inte springa runt och leta i affären. Man behöver inte stå i långa kassaköer. Ingen lång väntan på att ditt nummer ska komma upp på nummertavlan. Sverige, här ligger ni efter.
Det bästa är att apoteket även kopierar nycklar och framkallar foton!
God Bless Creative America!
 

Närkontakt med delfiner, späckhuggare och sjölejon!

En helt underbar dag på Miami Seaquarium! 
Frida har pratat sååå mycket om att simma med delfiner sen Miami kom på tal som ort för projektarbetet. Idag var det äntligen dax. Lite spontat ringde vi och bokade plats på "Dolphin Odyssey" idag och det fanns som tur var några platser kvar! Lättade åkte vi ut mot Key Biscayne och Miami Seaquarium, endast 4 busshållplatser från vår lägenhet.
Väl på plats på fick vi biljetter och karta. En inte allt för stor undervattenspark med allt tänkbart roligt som kan tänkas finnas i och nära vatten (samt några "rådjur" tillsammans med leguanerna, som vi inte förstod varför de fanns där).Mycket handlade om att titta på shower med olika djur och att titta på djur i något för små inhängnader. Allt kändes mycket amerikanskt och putsat. 
 
Dagens top 3 var:
Plats tre kom sjölejonteatern! Mycket tack vare att det var mycket bättre än vi vågat hoppats på! Är sjölejon lika smarta som delfiner, kan de göra ett lika bra jobb? Sjölejon och sälar gick på händer, sprutade vatten och jagade miljötjuvar med håv. De spankade tjejer på rumpan och åkte rutschkana. Överraskande och roligt för alla åldrar.
 
Plats två kom späckhuggar-showen! Allt jag hört om späckhuggare tidigare är att de är farliga, äter säl och sjölejon och att tränare dör i shower med dessa 10 tons bestar. De var stora, RUSKIGT stora. Innan showen gavs en varning ut i högtalarsystemet om att risk att bli dygnsur fanns på rad 1 till 6... det talade sanning. Vi satt på rad 7... Det är något speciellt att se vidundret hoppa upp helt i vattnet för att landa med full kraft och skvätta överallt! Mäktigt!
Dagens höjdpunkt var det mycket nära mötet med delfiner. Frida och jag fick på oss våtdräkt och en lite introduktion om hur man ska vara i närhet av en delfin. I poolen fick vi träffa den 2 år gamla busiga delfinen Cobolt. Han visade konster och lät sig kelas med. Vi fick även chansen att åka med hållandes i ryggfenan. Frida hade ett konstant leende på läpparna och glimt i ögat, underbart att se. Man kunde helt enkelt inte låta bli att tycka om dessa fina djur. Duktigt och trevlig tränare dessutom! Ett sådant underbart och smart djur, som är så sjukt likt människan! Helt och håller underbart!
 
Dagens bubblare:
Gigantiska havssköldpaddan som regelbundet gick upp över ytan för att köra kaffekokaren. Han hade klarat av ta baddaren utan problem! Vi blev först lite förundrade när vi såg sköldpaddan gnida sig mot en trädgren, precis som om den kliade sig. Men faktiskt, för er som inte visste, sköldpaddor har full känsel i HELA sitt skal! :)
 

Närkontakt med delfiner, späckhuggare och sjölejon!

På labbet denna vecka...

1) Vi firade kinesiska tjejen som fyllde 29 år... Sjöng "Ja, må hon leva" till henne på kinesiska:
(Melodi: Happy Birthday to you)
zhù nǐ shēng rì kuài lè 
zhù nǐ shēng rì kuài lè 
zhù nǐ shēng rì kuài lè 
zhù nǐ yǒngyuǎn kuài lè
Hela labbet bjöds på tårta! 
Jag som trodde att grädden i olika färger skulle smaka olika. Men icke! 
Den smakar bara SÖTT, inte blåbär, inte jordgubb, ingenting. Tråkigt!... Inte alls lika god som svensk tårta!! Jag vill ha mammas banan och gräddtårta!
 
2) Vi fick våra alldeles egna grodägg (500 stycken) att göra vad vi ville med. Mohaha! Vi valde att terrorisera dem med injektioner av RNA med en liten nål! Vi lyckades få några av dem att överleva i alla fall!
 
3) Vi fick våra egna substanser att jobba med! Man måste ha många salter, alkoholer och antibiotika för att kunna göra våra experiment! Nu jäklar ska det bli bra experiment!
 
4) Vi lyckades med våra första coola experiment i elektrofysiologi. Våra grodägg som visas på bild ovan skötte sig hur bra som helst Och vi dödade bara 75 %. Vår professor sa faktiskt "Detta är ju till och med publicerbart". Lyckliga som få!
Ser fram emot nästa vecka!
 

Bo på hotell i ett halvår!

Det ska jag nog klara! Bild på det jag gillar mest med vår lägenhet.
Nu har det gått tre veckor... Det är längre än vad jag någonsin varit utanför Sverige...
Och jag får medge att jag saknar det...
Men jag får också säga att jag har det underbart här! 

Unbelievable!

KOLLA vad som stod utanför vår lägenhet/hotellet! Värsta underbara taxin, sån vill jag ha!
Undra vad en sån här kostar? Och vilken modell det är, någon som vet?
 
/Bilfantasten

Unbelievable!

KOLLA vad som stod utanför vår lägenhet/hotellet! Värsta underbara taxin, sån vill jag ha!
Undra vad en sån här kostar? Och vilken modell det är, någon som vet?
 
/Bilfantasten

Jag har färgat håret!

 
Jag måste medge att jag faktiskt ser snygg ut i brunt hår. Det är en hårfärg jag alltid velat ha! Visst ser det snyggt ut?
 
 

 
Johan ser lika rolig ut pa sin bild! 
 

American Dinner Time

Varje onsdag testar vi en varmrätt och en efterrätt/snacks, som ni kan vara med och välja!. Vi testar något som har med USA att göra eller som förknippas med USA och som finns här i Miami. Vi testar allt! Betyg ges på skala 1-5, där 5 är bäst.
Förra onsdagen testade vi: Fried chicken and soursweet rice, Jello
Så, vad har vi testat idag?!
 
Varmrätt: Mac and Cheese Bacon
Recept: Koka makaronerna (7 dl) med massor av olja (3 msk). Gör samtidigt en redning med extra mycket smör (100 g), mjöl (4 msk) och mjölk (5 dl). Ha i så mycket ost som möjligt i redningen, åtminstone 2 sorter (400 g). Blanda redning och makaroner. Krydda med salt och peppar, och muskotnöten som var för dyr. Garnering med lite nyttigheter (en tomat) och smörade brödsmulor (50 g smör + 3 skivor vitt bröd). In i ugnen 175 grader i 30 min.Lägg på förstekta bacon (1 pkt). Kaloribomben är klar! (Mycket ungefärligt recept)
Omdöme: Kändes som att koka tapetklister, vilket känns klibbigt och tjockt. Ätbart och gott, men man blir snabbt mätt. Smakar likt stuvade makaroner. Inget som vi kommer laga dagligen, men efter idag kommer vi ha matlådor för minst en vecka framåt. 
Betyg: 3 av 5.
Efterrätt: Key Lime Pie
Recept: Köp en färdiggjord paj av en duktig bagare på torget! Öppna paketet och lägg den på tallriken. Ät.
Omdöme: Konsistensen är som jellon förra onsdagen, dock är smaken betydligt bättre. Det finns i alla fall spår av riktig lime (i och med limeklyftan på toppen), inget mer än så. Grädden ger en god blandning av gele och tårtiknande konsistens. Bottnen är seg. Summering: Lite för mycket, inget vi vill äta igen.
Betyg: 2 av 5.
Trevlig onsdag! 
Kommentera om du har ngt bra tips på vad vi borde testa! Fördel är om det går att laga!
Sweet american dinner time!

An ordinary Swamerican Breakfast


Inget jag skulle äta till frukost i Sverige...
1) Vindruvorna här smakar underbart. Senast köpte vi 2 kg för 45 kronor = BILLIGT! Kärnfria är de också! 
2) Jordgubbarna här går inte att köpa frysta. Såklart finns de inlagda med massa socker, och det vill jag inte heller ha. Så det har blivit färska. 2 burkar på 500 gram kostar 35 kronor.
3) Nektarinerna här har säsong året om, till skillnad från Sverige. De är billiga också! 
 
Sammantaget är frukt och snabbmat här jättebilligt! Kan tyckas konstigt att de flesta amerikanare väljer snabbmaten... frukt är ju mycket godare!

Helt otroligt stort köpcentrum!!!

Dolphin Mall. 350 butiker. 
Helt otroligt stort. Något man måste besöka på sin Miamivistelse, helt klart. Och det behövs nog minst 10 gånger till för att hinna in i alla butiker. 
Vi använde hela vår söndag till att åka hit. Lätt att ta tåg och buss, tog sådär 1 timme. Vi ägnade 6 timmar till att gå runt i butiker, kan säga att vi bara hann en bråkdel av alla. Mitt mål med dagen var att köpa handväska (glömde min i Linköping), skor och vanliga tröjor.
Får säga att jag lite misslyckades, fast på ett positivt sätt. Lyckades komma hem med kjol, 3 klänningar, 3 linnen, väska och skor. Lycklig som få! Så här mycket har jag inte shoppat på år och dar. 
 
Om ni vill se köpcentrats storhet, titta in på: http://www.shopdolphinmall.com/about_us
Här är mina fynd för dagen. Kan inte ha på mig allt på samma gång.
 
Detta lyckades Johan hitta. Kolla vilken cooling! Gilla tröjan!
 
Men det bästa på kvällen var bion. Vi såg Wreck-it Ralph, RöjarRalf, som ännu inte har haft premiär i Sverige, haha på er! Jättebra film som får högt betyg, främst för att jag inte somnade (brukar vara min grej på sen bio). Den var känslosam och rolig på samma gång!
Se den! Premiär 8 februari i Sverige. 
 
 

Sköt dig nu, Firus!

Jag saknar den söta arabponnyn som jag ridit i drygt ett år. Från början var hon en ponny med stort ego, gjorde som hon ville, stegrade och bockade vid fel tillfällen och var jätterädd för allting inkl hinder. Det gick inte att rida förbi stallets gödselstack utan att hon stegrade, och det kändes ibland som om hon skulle gå över. Det gick inte att lämna mamman Zilke utan problem. Hindren var bara läskiga. 
 
Nu fick Zaphira mig, som utmanade henne hela tiden, alltid gick där hon vägrade gå, alltid bestämde tempo och takt, alltid bestämt red vidare över/mot det hon blev rädd för.
 
Hon är idag en ponny som går att lita på till 100 %. Man kan rida ut på henne ensam, hon stegrar sällan och går jättebra i dressyren. Hon är helt underbar i hoppningen och har gått upp mot höjderna 110 cm med mig, helt otänkbart för ett år sedan. Jag känner en enorm tacksamhet till familjen som har henne. Jag känner att jag verkligen nått dit jag från början ville med Zaphira, att hon ska bli en pålitlig ponny!
Idag tävlar Firus 90 cm med dottern Sofia (sofialerms.blogg.se). Lycka till, jag stödjer er härifrån! Jag hoppas att du ska känna den tillit som jag gör till Firus! Jag längtar tillbaka!
 
 
 
 <3 Jag längtar efter mina kära hästar!

Jippie, kul med hoppande grodor!

Denna dag har gett oss många lärdomar. Labbarbete från 9-18 idag med många skratt, men även frustration. Dagen började med att vi centrifugerade sönder ett av våra viktigaste prover, så att vi var tvungna att använda 6 h till att göra ett nytt. Suck suck, men nu är vi experter på metoden att framställa DNA, alltså PCR och sekvensering (för er intresserade). Johan blev inte fullt så glad över detta, som ni kan se, han fick skriva om allt.
Vi har ägnat många timmar till att försöka föra in en 5 mikrometer tjock pipett i ett grodägg på runt 1 millimeter. Det är svårt, men väldigt roligt när man lyckas. Titta på bilder och se, det är inte så lätt som det ser ut. Man får vara extremt noggrann när man styr mikroskopet och apparaten. 
 
Men det roligaste och mest spännande var att möta vår äggproducerande vän, hon som ger oss alla våra ägg till våra experiment. Jag fick till och med klappa henne som tack. Visst är hon söt?
Nu ska vi ta helg! Inget mer labbande. Vi ska göra roliga utflykter varje helg har vi lovat. Tipsa oss gärna om vad ni vill se! Ha en trevlig fredag!
Sov gott (till er i Sverige som förmodligen just i nuet är på väg hem från krogen).
 
OCH KOMMENTERA! :)