miamioocytes.blogg.se

Här berättas om mitt trevliga halvår i Miami under våren 2013. Allt från farliga alligatorer, dykning på 30 meters djup, 8 h labbdagar och långa dagar på Miami Beach.

Otur?!

Idag gick jag in i hissen och tittade ner på nummertavlan över alla våningar. Sjukt många våningar i vårt hus. Jag tittar på alla andra knappar och ser PH (P) (pent house), 1R (1 Reverse) och R (roof) som de utstickande. Helt plötsligt noterar jag.... att hissen inte har knappen 13. Johan menar att Amerikat är präglat av otur och därför inte har det namnet på någon våning. What?!!! ...

Legenden säger att om 13 stycken äter middag tillsammans kommer en av dem dö inom ett år. Turkarna hatade numret 13 så mycket så de i princip tog bort det ur sin ordlista (Brewer, 1894). USAs gator har inte en 13th Street eller 13th Avenue, inklusive Miami, och byggnaderna har inte 13th floor. Om du har 13 bokstäver i ditt för och efternamn har du "devil's luck" (till exempel har Jack the Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy and Albert De Salvo 13 bokstäver). Det är alltid 13 häxor tillsammans. 
Man vet inte varför det blev just nummer 13 som ansågs som otursnummer. Inte vad jag kan hitta. Det finns många teorier dock.
1) RÄKNELÄRAN  - Den första teorin är att rädslan för numret 13 kom pga räkneläran. Man har bara 10 fingrar och två fötter att tillgå som hjälpmedel, så man kunde bara räkna till 12 enkelt. Det som fanns högre än 12 (13!) var ett mysterium man ofta blev osäker på.
Även fast nummer 13 gav osäkerhet hos många, var man inte eniga om vilket tal som betydde otur. Kineserna ansåg 13 som ett turnummer och så gjorde även egyptierna under faraos tid.
2) EGYPTIERNA förr i tiden strävade efter andlig uppstigning till himmelen som utvecklades i etapper, 12 i livet på jorden och det 13 i livet utanför (himmel eller helvete, eller var man nu hamnar!). 13 symboliserade därför död, förändring eller det ofrånkomna, därigenom ansågs detta som en osäkerhet för många. Detta kan ha spridit det onda om nummer 13.
3) KVINNLIGHET  - Numret 13 kan ha förtalat grundarna av religioner eftersom det representerade kvinnlighet genom att det motsvarade det antal menscykler kvinnan har på ett år (13 x 28 = 364 dagar).
4) HINDUERNA  - En av de tidigaste konkreta tabun i samband med nummer 13 som fortfarande finns kvar och anses vidskepligt sägs ha sitt ursprung i öst hos hinduerna, som trodde att det alltid är otur för 13 personer att samlas på ett ställe, ex middag. Då kom en av dem att dö inom ett år.
5) GUDARNA -  Tolv gudar var inbjudna till en bankett på Valhalla. Loke, den onde, hade lämnats utanför gästlistan men kraschade partyt, vilket ökar det totala antalet deltagare till 13. Loke hetsade Hod, blinda vinterguden, att anfalla Balder (den gode), som var en favorit av gudarna. Hod tog ett spjut av mistel från Loke och dödade Balder. Hela Valhalla sörjde. Sensmoralen ska ha varit att 13 personer vid en middag helt enkelt är omöjligt, dödligt och betyder otur.
Efter lite letande om hur numret 13 blev otur har jag ändå inte fattat varför det kan prägla ett helt land. Jag förstår inte varför amerikanarna kan ha det än idag. En våning 13 kan väl inte betyda sådan stor skillnad för liv och död. Skulle folk inte bo på hotellets våning 13 om den fanns? Skulle ingen vilja bo på gatan 13th Street? Skulle hotellen och staden gå back på det? Troligen, med tanke på att alla här verkar präglas av vidskeplighet. Jag förstår inte hur detta kan ha blivit så stooooooooooooort (notera 13 o!)... Detta är så sjukt INTRESSANT! 
 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: